HTML

Zhoriben.net

A Zhoriben társasági szoftver hivatalos blogja, ahol a "Mashinako kher" írogat a Zhoribenről mindenféle nyelveken. http://zhoriben.net A Zhoriben létrehozásában részt vesz a RomNet és a Rádió C

Friss topikok

Linkblog

Dizájnváltás a Zhoribenen

2007.08.08. 15:19 webmasfel

Az elmúlt hetekben nem hallattunk magunkról, ami főleg annak tudható be, hogy egy nagy lélegzetű dizájnváltáson dolgoztunk. Ha minden jól megy, ezen a héten már ti is láthatjátok az eredményét. Reméljük, tetszeni fog!
Elöljáróban még annyit, hogy nem csak a logó, a színek, a gombok, a betűtípus változik, hanem kissé átrendeztük a főoldalt is. Szerintem azért könnyen meg fogjátok találni a már jól ismert és használt funkciókat. Az átrendezés ugyanakkor pontosan arra irányult, hogy a kevésbé használt, de szerintünk fontos és klassz dolgokat előtérbe helyezzük. Én hamar megszoktam tesztelés közben, úgyhogy remélem nektek sem lesz gondotok.
A dizájnváltáson kívül, azzal egyidőben új funkciók is kikerülnek az oldalra, de erről majd az Ezt főztük ki rovatban írok nemsokára.
Őszre pedig kifejezetten a magyarországi cigányok számára készülünk egy meglepetéssel...

7 komment

Betekintés: hogyan néz ki és hogyan működik a Zhoriben?

2007.07.10. 19:21 csehgabi

A login oldalt mindenki ismeri, az is aki még nem tag, ezért arra sok szót nem pazarolnék:  http://zhoriben.net/pages/user/login.jsp

A kezdőlapon viszont már sok érdekes dolog van. A bal felső sarok nyilván a logo helye a jobb felső azonban értékes információkat tartalmaz. Itt látható, hogy hányan vannak a Zhoriben tagok és hány kapcsolat van köztük, de az is, hogy nekem hány kapcsolatom és hány függőben lévő, visszaigazolatlan kapcsolatom van.


Lejjebb látható egy kis információs doboz, amiben az elkövetkező születésnapok illetve névnapok mellett a pontos dátum és idő és még egy pár hasznos hivatkozás található. Ezt a helyet érdemes figyelni.
A kezdőoldal legfontosabb helyét a mashinako kher sirmisarel foglalja el, ahol a gépteremben dolgozók közölnek dolgokat, ha jónak látják. Persze mindenki tudja, hogy a legfontosabbak az ismerősök, ezért itt általában legfeljebb két sor szöveget találni. Most pl. ezt a blogot hirdeti büszkén a mashinako kher.

A Zhoriben leglátványosabb eleme a képmozaik, ami a kezdőoldal közepén kapott helyet. A gépek mindig a legfrissebb képekből raknak ki egy mozaikot, amibe a logot is belerejtik. A képekre kattintva az adott ember adatlapjára juthatunk.
Az üzenőfalon összes ismerősünknek írhatunk üzeneteket. A gép nem jeleníti meg a hosszabb üzeneteket teljes hosszukban, de belekattitva mindig előjön az üzenőfal oldala, ahol már a teljes szövegeket olvashatjuk. A szövegbe persze lehet kis jeleket is tenni, hogy ne legyen olyan egyhangú.

Ugyancsak a kezdőlapon van még annak a három embernek a névjegye, akik legutóbb jelöltek be ismerősnek. A kis névjegyeken egyből vissza is lehet igazolni az ismeretséget. A link alul az összes függőben lévő kapcsolat oldalára visz.Végül ha valakinek az adatlapját nyitjuk meg, a név melletti részen ezekkel a gombokkal találkozhatunk. A jelek mutatják, hogy a kapcsolat elfogadásáról vagy elutasitásáról, üzenet küldéséről, térképes megjelenítésről vagy az adott ember jelentéséről van szó.

8 komment

Ezt főztük ki II. - Ki nézte meg az adatlapomat?

2007.06.12. 16:10 webmasfel

Amint előrejeleztem, a Zhoriben csapata folyamatosan dolgozik az újításokon. Alig egy hét telt el a Ki van online? fukció bevezetése óta és íme, itt van az új fícsör, a Ki nézte meg az adatlapomat? Hát akkor, ízleljük meg, amit kifőztünk:

Arra gondoltunk, hogy érdekes lehet értesülnöd arról, ha valaki érdeklődött irántad. Hiszen amikor éppen nem vagy bejelentkezve, passzívan akkor is szereplője vagy a Zhorbennek, Illetve, ha be is vagy jelentkezve, akkor is csak arról értesülsz, ha például valaki ismerősnek jelöl, üzenetet küld, vagy a fórumodhoz hozzászól.

A passzív részvétel legjellemzőbb, leggyakoribb esete, mikor valaki kiváncsiságból megnézi az adatlapodat. Mostantól kezdve az ismerőseim (Mure pinzharde manusha) oldalon a baloldali menü egy új tétellel egészül ki: Dikhlas muro profilo (Akik megnézték az adatlapomat). Erre kattintva a Zhoriben megmutatja mindazon felhasználók névjegyét, akik bizonyos ideje belenéztek a te profilodba. És természtesen, ha valakinek az adatlapját megnézed, akkor annál a felhasználónál bekerül a névjegyed egy időre az ő ugyanilyen listájába.
A Zhoriben üzenetet is tud küldeni erről: Xy dikhlas tyiro profilo. Klikkelin kathe, te kames te dikhes le Xy – ko profilo. - Xy megnézte az adatlapodat. Klikkelj ide, ha te is meg szeretnéd nézni az ő adatlapját. A linkre kattintva egyből annak a felhasználónak az adatlapjára ugrasz, aki korábban a te adatlapodat megnézte.

Jó nézegetést és viszontnézegetést kívánunk!

És küldjétek a meghívókat és töltsetek fel képeket, így tudjuk egymás munkáját és ezáltal a Zhoribent erősíteni.

Ui: A következő újdonságon már nagy erőkkel dolgozunk...
 

2 komment

3. lovári nyelvlecke - Meghívó küldése

2007.06.05. 18:54 webmasfel

A visszajelzések alapján sokaknak gondot okoz a meghívó küldése, ezért nem várhattam egy perccel se tovább megírni a 3. lovári nyelvleckét a meghívó küldésről. Csapjunk hát a lovak közé!

Tehát, a meghíváshoz először is a főmenüből az "Akharimasko lil", azaz "meghívó" parancsra klikkeljetek. A nagy kék mezőtől indulunk és haladunk lefele:

Kodolesko e-mail adreso, kas kames te akhares kathe - Meghívni szándékolt ismerőseid e-mail címe
Jekharsa shaj akhares majbute pinzharde manushen. Iskirin andre kathe lengo e-mail adreso, kade, te avel mashkar lende ekh ’,’-somno, kade:: karel@gott.sk, chuck@norris.com. - Egyszerre több ismerősödet is meghívhatod. Ide írd be az e-mail címeiket vesszővel elválasztva, így: zambo@jimmy.hu,chuck@norris.com
Le akharimaske lilesko objekto: - A meghívó üzenet tárgya:
(ez egy kötelezően kitöltendő mező, szabad formátumban lehet beírni az üzenet tárgyát - pl. meghívó a lovári nyelvű társasági oldalra)
Privatni sirma: Személyes üzenet:
(ez is kötelezően kitöltendő mező, és ide is szabad formátumban lehet beírni bármit, amivel a meghívó sztenderd szövegét ki szeretnétek egészíteni, pl. küldöm a várva-várt meghívót a Zhoribenre, regisztrálj be mielőbb. A regisztrációhoz és a Zhoriben használatához segítséget a zhoriben.blog.hu oldalon találsz.)
Le akharimaske lileski shib: - A meghívó nyelve:
(a meghívót az itt kiválasztott nyelven küldi ki a Zhoriben rendszere)
Them: - Ország:
(listából lehet országot választani)
Ungrotherm - Magyarország
Foro: - Város
(egyelőre csak néhány város választható, de hamarosan bővíteni fogjuk a listát)
Dikh o akharimasko lil - Meghívó megtekintése
(erre a gombra kattintva még nem küldi ki a zhoriben a meghívót, de meg lehet tekinteni egyben, hogy hogy fog kinézni, amit a meghívott kap tőled)
Bishav akharimasko lil - Meghívó küldése
(a gomb elküldi a meghívót valamennyi, fent megadott e-mail címre)

Amennyiben megtekinted a meghívót, akkor elküldheted onnan is (Bishav akharimasko lil), vagy ha úgy találod, hogy még valamit írnál hozzá, akkor visszaugorhatsz, és kiegészítheted:

Palpale, inke lasharav les - Vissza a szerkesztéshez

A meghívó elküldése után a következő üzenetek valamelyike jelenik meg:

Le akharimaske lila pe kadal adresura gele avri: - A meghívó(k) a következő cím(ek)re mentek el:
Pe kadal adresura le lila chi zhanglem avri te bishavav: - A következő cím(ek)re a meghívó(ka)t nem tudtam postázni:
Kadal manusha, kaske e-mail adreso tu dan, aba registralinde ande e Zhoriben sistema.- Az általad megadott email címek alapján az alábbi emberek már regisztráltak a Zhoriben rendszerben.
Most aztán mehetnek a meghívók. Hajrá Zhoriben!

(remélem, hogy hamarosan a fonetikával folytatjuk a leckéket)
23 komment

Ezt főztük ki I. - Ki van online?

2007.06.04. 17:41 webmasfel

A Zhoriben.net-en folyamatosan új funkciók fejlesztésével szeretnénk az oldalt még informatívabbá, érdekesebbé, szórakoztatóbbá tenni és ezáltal segíteni a kapcsolatok sokasodását, elmélyülését. Az újdonságokat itt a blogon az "Ezt főztük ki" sorozatban tervezzük publikálni.

Az első ilyen fejlesztés a "Ki van online?" funkció (azaz ki van bejelentkezve a zhoribenre), ami az alábbiakról ad számotokra, Zhoribenesek számára tájékoztatást:

1. A főoldalon, a jobb oszlopban, az infobox alatt egy lista jelenik meg mostantól kezdve. A fejlécében a "Online pinzharde manusha" felirat látható, melynek jelentése "Online lévő ismerőseim". A lista legfeljebb 10 bejelentkezett ismerősödet mutatja meg a főoldalon. Ha nem férnek el (reméljük egyre többször fordul majd ez elő), akkor a lista alján lévő "Sikav kaveren!", azaz "Mutass többet" feliratú linket használd. Erre kattintva a Zhoriben a "Mure pinzharde manushengi lishta" (Ismerőseim listája) oldalra navigál, ahol először a bejelentkezett ismerősök névjegyét mutatja, és csak utánuk következnek a többiek. A névjegyeken az ismerőseid képe alatt egy kis sárga arcocska (ha úgy tetszik bowling golyó), illetve az "online" felirat jelenik meg, ha be van jelentkezve.

2. A Zhoribenen szörfözve nemcsak az ismerőseid, hanem minden felhasználó névjegykártyáján látható a sárga online jelzés, ha az illető be van jelentkezve.

3. Ha bármelyik felhasználónak a profil oldalát nézed, akkor a neve mellett is megjelenik az sárga online felirat, ha be van, illetve feketével offline felirat, ha nincs bejelentkezve.

Az pedig, hogy ez pontosan miért is jó, nem szeretném elmagyarázni. Inkább rátok bízom.

2 komment · 1 trackback

2. lovári nyelvlecke: A főoldal

2007.06.01. 15:44 webmasfel

Bár két héttel az indulás után, amikor is közel járunk a 200. felhasználóhoz, számomra úgy tűnik, hogy a legtöbben elnavigáltok az oldalon: ismerősöket jelöltök be, meghívókat küldtök, kiegészítitek a profiljaitokat. Ennek ellenére fontosnak tartom, hogy felhasználói felületre vonatkozó lovári nyelvleckéket folytassuk.
Akik sikeresen beregisztráltak a zhoribenre, azok a belépő oldalonon ismét beírva az e-mail címüket és a jelszavukat, a főoldalon találják magukat. A főoldal öt részre osztható:
 • fejléc
 • főmenü
 • bal oszlop
 • jobb oszlop
 • lábléc

A fejléc
A fejléc jobb oldalán egy személyes köszöntés, információk az oldalról és a kilépés gomb található:
 • Sar san ....? - Hogysmint .....?
 • FAQ - FAQ (angolból átvett rövidítés: Gyakran Ismétlődő Kérdések)
 • Kamav te zhav avri - Kijelentkezés
 • Sodezhene san - Kapcsolatok száma
 • Sodezhene sile - Felhasználók száma
 • Kasa inke najtu kontakto  lengo numero - Visszaigazolatlan kapcsolataid száma
 • Tye pinzharde manushengo numero - Ismerőseid száma
A főmenü
A főmenü a fejléc alatti sötétkék csíkon taláható és szinte minden aloldalról elérhető. A parancsok ikonnal és szöveggel is meg vannak jelenítve. A főmenün jelenleg az alábbi parancsok érhetők el:
 • Anglunyi hertija - Kezdőlap
 • Mure pinzharde manusha - Ismerőseim
 • Profilo - Profil
 • Sirmi - Üzenetek (az ikon pirosan villog, ha elolvasatlan üzeneted van)
 • Forumo - Fórum
 • Rodipe - Keresés
 • Akharimasko lil - Meghívó
 • Thanografia - Térkép

A bal oszlop
Sárga mezőben a gépház üzenetei láthatók.
 • Mashinako kher sirmisarel - Gépház üzen

Alatta, ha van olyan kapcsolatod, amit nem igazoltál vissza, akkor azon felhasználók névjegye látható, akik ismerősnek jelöltek.
 • Inke chi san lesa/lasa - Függő kapcsolatok
 • A névjegyen belüli feliratok:
 • Pinzharde manusheske somnosards tut ..... - Ismerősnek jelölt ..... (bejelölés dátuma)
 • Pinzharav les/la - Ismerem
 • Sirma bishavav - Üzenet küldése
 • Kethanimaske pinzharde manusha - Közös ismerőseink
 • Pinzharde manusha - Ismerősei

Alatta látható kedvencünk, a képmozaik, ahol bárkinek a fotójára kattintva egyből a profil oldalára ugorhatunk. A képmozaik a felhasználókáltal utoljára feltöltött képekből áll össze és automatikusan frissül minden újabb képfeltöltés után.
 • Palune kipura - Utoljára feltöltött képek

A képmozaikot követi a kit ismerhetek funkció. A zhoriben egy véletlenszerű összeállítást készít azokról a felhasználókról, akik az ismerőseid ismerősei.
 • Kas shaj pinzharav? (imbisarimo) - Kit ismerhetek? (ajánló)
 • Pinzharde manusheske somnosarav - Ismerősnek jelölöm
 • Majskurto dom - Legrövidebb út
 • Pinzharde manusha - Ismerősei

Alul pedig az üzenőfal látható. Ha ide írsz egy üzenetet, akkor az valamennyi ismerősöd üzenőfalán megjelenik (az ismeretlenekén viszont nem).
 • Sirmako zido - Üzenőfal
 • Ginav sa le sirmi - Összes üzenet elolvasása

A jobb oszlop
Felül az infobox látható, ahol személyre szabott információk láthatók:
 • Kana sanas kathe mulane - Utolsó bejelentkezésed időpontja
 • x pinzardo manush situ kathe Zhoriben - x ismerősöd van a Zhoribenen
 • De pa tute informacia - Adj meg személyes információkat
 • Chi dan tyo adreso - Nem adtál meg elérhetőséget
 • Chi dan informacija pala tyi shkola/butyako than - Nem adtál meg iskola/munkahely adatot
 • Bare dyesa - Ünnepek

Alatta a Zhoriben legfrissebb tagjai láthatók
 • Paluno 10 registruno manush - Utolsó 10 regisztrált felhasználó
 • Registracijako datumo - Regisztráció dátuma

A lábléc
A lábléc hivatkozásai a következők:
 • Sar shajaves kathe - Felhasználási feltételek
 • Datako losarimo - Adatvédelem
 • Adresura - Elérhetőség
 • Blog - Blog (ugrás a zhoriben.blog.hu-ra)

Szerintem a 2. nyelvlecke után a zhoriben legtöbb funkciója már könnyen használható. Gyakoroljatok és sokasodjatok!

(legközelebb a meghívóról lesz szó)

3 komment

Miért lovári a Zhoriben és mi az a lovári?

2007.05.30. 12:33 csehgabi

A Zhoriben indulása óta eltelt két hét egyik fontos tanulsága számunkra, hogy a lovári nyelv kapcsán a cigányság és a cigányokkal foglalkozók is kiemelik, hogy egy internetes (ráadásul un. webkettes) szolgáltatás megjelenése lovári nyelven történelmi jelentőségű is lehet. Ahogy meghatározó pillanatnak tekinthető Sója Miklós görögkatolikus lelkipásztor döntése a hetvenes évekből, hogy a hodászi cigányoknak anyanyelvükön tanította az Üdvözlégyet, talán ugyanúgy járulhat hozzá a cigány nyelv megőrzéséhez a Zhoriben.
Mikor először felmerült a lovári nyelvű társasági oldal indításának az ötlete, még nem tudtuk igazán mi az a lovári, hányféle cigány nyelv van, milyen arányban beszélik a nyelvet vagy nyelveket a romák és milyen problémák merülhetnek fel a lovárira való átültetés során. Szakértőkké persze pár hét alatt nem válhattunk, de összefoglalni már talán merhetjük a tanultakat.
Tudományos igénnyel írott definíció szerint
Romani is a stateless, non-territorial minority language with no written tradition. Y. Matras

A lovári a magyarországi cigányok körében legelterjedtebb cigány (romani) nyelvjárás, mely az oláh cigány nyelvek csoportjába tartozik és becslések szerint a teljes magyarországi cigányság egynegyede ismeri, beszéli. [cigány nyelvjárások ábra, angolul, tudományosan] A legelterjedtebb nyelv a hazai cigányság körében nem meglepő módon a magyar. A cigány nyelv eredetét tekintve indo-európai nyelvcsaládhoz tartozó, legközelebb hozzá egyes indiai nyelvek állnak. A cigányok nem csak cigány nyelveket beszélnek. Egyes csoportok nyelvük alapjait elvesztve maradtak fenn azáltal, hogy más nyelvi rendszerre építve, csak egyes cigány eredetű kifejezéseket megőrizve éltek tovább (pl. Spanyolországban vagy a Kárpát medencében a Beás nyelvet beszélők). A lovári mellett Magyarországon is sokan beszélik a kárpáti cigány nyelvet és más nyelvjárások is fellelhetőek. A különböző cigány nyelvek beszélői bizonyos korlátok között értik egymást. A nyelvjárások gyakran nyelvtanilag és alap szókészletükben is nagyban hasonlítanak egymásra, a legfontosabb különbségek a helyi hatásokra átvett jövevényszavak tekintetében alakultak ki.
A lovári nyelv a magyar szempontjából nézve nagyrészt fonetikus, tehát a szavakat a leírtaknak megfelelően ejtjük ki (a legtöbb cigány nyelvjárás írásbeliségét a többségi nyelv határozta meg). A nyelvtani rendszer szerencsésen egyszerű és ezáltal könnyen tanulható, bár bizonyos kérdésekben igen kifinomult, a főnévragozás például nyolc esetet különböztet meg. A lovári nyelv tanulása az elmúlt években fellendült Magyarországon, mint ezt a nyelvvizsgázni készülők száma is jelzi. A tanulást magyar szempontból nem csak a Zhoriben.net használata, hanem közismert irodalmi művek lovári fordításának olvasása is segítheti [pl. Madách Imre: Le manusheski tragedija] A számos cigány nyelvjárás okán többször került már napirendre az egységes romani nyelv kialakítása, mivel
Egy egységes romani nyelv egy olyan kultúra túlélését segítheti, amely szerves része Európának
U. Kiss Erzsébet cikke

A Zhoriben egyelőre nem egységesített romani nyelven, hanem lovári nyelven érhető el (az angol, német, horvát, cseh és szlovák mellett). A fordítás törvényszerűen nyelvújítási kísérlet is, hiszen nem volt még példa ilyen típusú modern szöveg pragmatikus átültetésére. Ugyanakkor a Zhoriben várja azoknak a jelentkezését, akik más cigány nyelvjárásokra is le tudnák fordítani a szövegeket. A jelentkezők munkáját a Zhoriben a nyelvi állományok és egy fordító eszköz biztosításával tudja támogatni.


UPDATE 1.

Kiderült közben, hogy nem is jelent semmit igazán a zhoriben szó. Valószínűleg azért szerepel egy bizonyos cigány szótárban ez a szó, mert valóban előfordult már valamely balkáni nyelvjárásban, ugyanakkor a lovári nyelvjárásban pl. ilyen végződésű főnevek egyáltalán nincsenek.
Egyben az is kiderült, hogy az a megfogalmazás, hogy "lovári nyelven" teljesen helytelen, mivel mindig csak romani nyelvről beszélhetünk és annak nyelvjárásairól.
Harmadikként pedig azt kell beismernünk, hogy a Zhoriben nem magyar fonetikai szabályok szerinti átírásban készült, hanem angol fonetika szerintivel. Viszont már készül a magyar fonetikára épülő átirat.

4 komment

Ingyenes hirdetési lehetőség a Zhoriben.net-en

2007.05.23. 16:35 webmasfel

Amint a küldetésünkben is szerepel "A kapcsolatépítésnek, az oldal fejlesztésének középpontjában a lovári nyelv, a roma kultúra és művészet továbbélését, erősítését és terjesztését kívánjuk tartani". Ezért  döntöttünk úgy, hogy ingyenes megjelenési, hirdetési lehetőséget kínálunk a zhoriben.net oldalain minden olyan programnak, eseménynek, szervezetnek és más kezdeményezésnek, amely az általunk deklarált célokkal összeegyeztethető. A hirdetőnek természetesen saját költségén kell elkészítenie azt a digitális anyagot, amelyet meg kíván jelentetni az oldalon. A megjelenés technikai és egyéb feltételeivel kapcsolatban Báder Csabát kell keresni (badercs@romnet.hu).

2 komment

1. lovári nyelvlecke: Hogyan regisztráljunk a Zhoribenre?

2007.05.17. 18:32 webmasfel

A meghívó

A regisztrációhoz e-mailben küldött meghívó szükséges. Ha valakitől meghívót kapunk a Zhoribenre, akkor az üzenet tárgyában az alábbi szöveg olvasható:
[Zhoriben] ...

A zhoriben lováriul kapcsolatot jelent. A jelentés és a kellemes hangzás egyaránt hozzájárult a névválasztáshoz.

A meghívót megnyitva az alábbi szöveggel találkozunk:
Amaro Drago Amal!
Kado akharimasko lil .....................bishadas tuke kathar o Zhoriben kethanimaski hertija. O Zhoriben jekh kasavi kethanimaski hertija, kaj shaj rakhes tyire pinzharde manusha thaj tyire amala, vaj von rakhen tut. E sistema sikavel tuke, kas kastar vaj kas perdal kaste pinzhares. So shaj del tut inke kadi hertija (reklama, forumura...)kodol bares lashe trabi. Minimum jekh pinzhardo manush te avel tuke kothe, kon akharel tut andre mashkar lende.
Pe kadi hertija feri le akharimaske lilasa zhanes te registralis tut. Kado garantalil kodo, hoj minimum jekh pinzhardo manush aba si tut kothe. O angluno akharimasko lil ande 2007 majushi 16. bishade avri.

Te pe kado linko pizdes, atunchi zhanes tut te registralis.:
http://zhoriben.net/pages/user/invitationcheck.jsp

Te kado linko naj lashoj tuke, atunchi pe le teluno adreso zhanes andre te zhas, te andre iskiris le akharimaske lilesko kodo.:
http://zhoriben.net/pages/user/invitationcheck.jsp
Le akharimaske lilesko kodo:
.....................................
Kado akharimasko lil feri jekhvar shaj bishaves avri, zhikaj o: .................
Devlesa:
Zhoriben
A szöveg jelentése magyarul:

Kedves Barátunk!

Ezt a meghívót ....................... küldte neked az Zhoriben közösségi oldalról. A Zhoriben egy olyan közösségi oldal, ahol megtalálhatod a barátaidat és ismerőseidet, vagy ők téged. A rendszer megmutatja, hogy kiket és kin keresztül ismersz vagy ismerhetsz meg. A kapcsolati háló segítségével az oldalon elérhető szolgáltatásokat (pl. apróhirdetés, fórumok stb.) is nagyobb bizalommal használhatod. Az oldalra csak ilyen meghívóval tudsz bejutni, ez garantálja, hogy belépesedkor legalább egy ismerősöd legyen a közösségben.Az oldalra csak meghívóval tudod regisztrálni magad. A meghívó garantálja, hogy legalább egy ismerősöd legyen a közösségben - az első meghívó 2007 május 16-án került kiküldésre.

Erre a linkre kattintva tudsz regisztrálni:
http://zhoriben.net/pages/user/invitationcheck.jsp

Ha a fenti link nem működik, akkor az alábbi címen a meghívó kódot bemásolva is regisztrálhatsz:

Meghívó kódja:
.....................................
Ez a meghívó csak egyszer használható fel és lejárátanak ideje: ..................

Üdvözlettel:
Zhoriben

A regisztráció

Ha a meghívóban lévő linkre kattintunk akkor a regisztráció első oldalára kerülünk, ahol a felsorolt nyelvekből választhatunk. Ez lesz a regisztráció és a menü nyelve innentől kezdve. A nyelv beállítás a későbbiekben a profil oldalon átállítható. Mi itt a lovárit javasoljuk választani, hiszen az oldal egyik célja a lovári nyelv használata, illetve az avval való ismerkedés.
A beviteli mezőben a meghívóban kapott jelszót kell beírni, majd a jobb alsó sarokban lévő "Muntusarimo", azaz mentés gombra klikkelni. Ha sikerült, akkor egy űrlappal találjunk szembe magunkat. A mezőkbe az alábbi információkat kell feltölteni: 

 • Them - ország
 • Foro - város
 • O Zhoriben shib- a Zhoriben nyelve legyen
 • Daki shib - anyanyelv
 • Dujtone anav - utónév
 • Angluno anav - vezetéknév
 • Sar bushon tut tye amala - becenév
 • Arakhadyimasko/zhulyako anav - születési/leánykori név

 • Titulushi - titulus
 • Zhuvlyi vaj mursh san:    Zhulyi Mursh - Nem: nő férfi
 • Somno    - jelszó
 • Somno inke jekhvar - jelszó még egyszer
 • Sogodi avri ginadem, thaj hatyarde, mishtoj - A felhasználói feltételeket elolvastam és elfogadom
A fentieket kötelező kitölteni, kivéve a leánykori nevet, a becenevet és a titulust. Kötelező bejelölni a felhasználói feltételek elfogadását. Ha mindez megvan, akkor a már az előző oldalról jól ismert  "Muntusarimo", azaz mentés gombot.

Ha sikerült, akkor a főoldalra ugrunk, aminek a kezelését a következő leckében fogjuk bemutatni. Addig is lehet próbálkozni kattingatni.

Sikeres regisztrációt és jó szórakozást kíván a Zhoriben csapata

42 komment

Küldetésünk

2007.05.14. 14:52 csehgabi

A Zhoriben egy kapcsolatépítő oldal az Interneten, lovári nyelven, nem csak romáknak.

A Zhoriben létrehozásakor nem csupán azt a célt tűztük ki, hogy felgyorsítsuk a roma társadalom bekapcsolódását a világhálón működő, egyre szaporodó társasági, közösségi portálok világába, hanem egy olyan eszközt akartunk kialakítani, amit egyfelől a romák sajátjuknak éreznek, másfelől viszont kellő nyitottsággal rendelkezik ahhoz, hogy a nem romák is bekapcsolódhassanak az oldal és a kapcsolati háló építésébe, fejlesztésébe.
Ehhez biztosít különleges eszközt a lovári nyelv, amely az oldal menürendszerének alapértelmezett nyelve. Emellett kezdetben szlovák, cseh, román, horvát, német és angol nyelv, a későbbiekben reményeink szerint a lovárin kívül más cigány nyelvjárások is választhatók lesznek. Így akarjuk biztosítani a mind szélesebb körű nemzetközi nyitást a szerteszét szakadt cigány közösségek, valamint a nem roma érdeklődők számára egyaránt.

A kapcsolatépítésnek, az oldal fejlesztésének középpontjában a lovári nyelv, a roma kultúra és művészet továbbélését, erősítését és terjesztését kívánjuk tartani.

A Zhoriben a RomNet, a Rádió C és az Infusa munkája.

16 komment · 6 trackback

süti beállítások módosítása